Makaron linguine z tuńczykiem i cytryną

Makaron linguine z tuńczykiem i cytryną

Makaron linguine z tuńczykiem i cytryną to przepyszne, lekkie danie, które przyrządza się błyskawicznie. Danie to, we Włoszech, króluje zwłaszcza w okresie letnim, gdy panują upały. Do przygotowania wykorzystujemy składniki, które zazwyczaj mamy w domu. Makaron ten uwielbiają moje dzieci.

linguetonno

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: mniej niż pół godziny
Porcja dla 4 osób
Koszt: niski

Składniki:
320 – 350 g makaronu linguine (może być spaghetti, a także krótki makaron np. pennette)
160 g tuńczyka w oleju (może być w sosie własnym)
wyciśnięty sok z 1 cytryny
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
drobno posiekana zielona pietruszka
sól

Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem.

W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć ząbek czosnku (gdy zbrązowieje wyjąć go), dołożyć tuńczyka i podsmażyć kilka minut. Następnie dolać wyciśnięty sok z cytryny; wymieszać.

Ugotowany makaron odcedzić, wymieszać sosem z tuńczyka i cytryny, dodać posiekaną zieloną pietruszkę i zajadać ze smakiem.

Smacznego.


What are your thoughts?