Tortelli z nadzieniem z bakłażanów

Tortelli z nadzieniem z bakłażanów

Tortelli to rodzaj włoskich pierogów w kształcie prostokąta. Ciasto na pierogi składa się z mąki i jajek. Nadzienie jest różnorodne. Moja propozycja, bardzo smaczna, to tortelli z nadzieniem z bakłażanów. Dodatkowo do farszu dodaje się ricottę, co bardzo podnosi smak tego dania.

raviolizbaklaz2

Trudność: średnia
Czas przygotowania: ponad 60 minut
Porcja dla 4-5 osób
Koszt: niski

Składniki na ciasto:
300 g mąki
2 jajka
1 żółtko
3-4 łyżki wody

Składniki na farsz:
500 g bakłażana (2 średnie)
150 g sera ricotta
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
oregano, bazylia
sól i pieprz

Składniki na sos pomidorowy:
500 ml passaty
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
kilka listków bazylii
sól, odrobina cukru

Dodatkowo:
twardy tarty ser ricotta lub pecorino

Przygotowanie sosu pomidorowego:
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć ząbek czosnku i wyjąć go. Wlać passatę, posolić, dodać szczyptę cukru, kilka listków bazylii i gotować pod przykryciem ok. 20 minut.

Przygotowanie farszu:
Bakłażany umyć i przekroić wzdłuż na pół. W miąższu zrobić nacięcia i powkładać po plasterku czosnku. Polać oliwą z oliwek i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 30 minut, dopóki nie staną się miękkie. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Wyjąć z bakłażanów plasterki czosnku i oddzielić miąższ bakłażanów od skórek. Miąższ pokroić drobniutko i przełożyć do miski. Dodać ser ricotta, uprzednio odsączony z wody przez minimum 1 godzinę (jednak najlepiej  jest go wyłożyć na sitko i pozostawić w lodówce na całą noc). Doprawić oregano, bazylią, solą i pieprzem. Wszystko porządnie wymieszać.

Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek i wbić do niego jajka i żółtko. Dodać 2 łyżki wody. Wymieszać składniki widelcem i zacząć wyrabiać ciasto. Jeśli jest za suche dodać kolejne 2 łyżki wody. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut aż będzie gładkie. Zrobić z niego kulę i owinąć folią spożywczą. Odłożyć na bok na pół godziny, by ciasto „odpoczęło”.

Następnie podzielić ciasto na trzy części. Wziąć jedną, pozostałe owinąć folią, by nie wyschły. Rozwałkować ciasto, starając się uzyskać kształt długiego prostokąta o wysokości ok. 10 cm.

Najprościej jest użyć maszynki do robienia makaronu, i lekko rozwałkowane i spłaszczone części ciasta przez nią przeciskać. Wtedy ciasto jest perfekcyjnie, cieniutko rozwałkowane.

Ja moje tortelli robiłam ręcznie, bez użycia maszynki.

Wzdłuż dłuższego boku nakładać farsz z bakłażanów i ricotty o wielkości orzecha włoskiego w odstępach ok. 3 cm. Następnie ciasto złożyć na pół, by nakryć farsz. Posklejać ciasto wokół farszu i powycinać pierożki (ja użyłam specjalnego okrągłego, karbowanego noża; możecie użyć noża do pizzy lub normalnego).

nozyk

Gotowe tortelli układać na posypanym mąką ręczniku kuchennym.

Czynność powtórzyć z pozostałymi dwoma częściami ciasta. Uwaga: ciasto na tortelli bardzo szybko wysycha.

Nastawić garnek z wodą, posolić. Tortelli gotować ok. 2-3 minut od momentu wrzenia wody.

Tortelli z nadzieniem z bakłażanów podawać wymieszane z sosem pomidorowym i posypane tartym serem.

Smacznego.


What are your thoughts?