Sałatka orkiszowa z pomidorkami i serem feta

Sałatka orkiszowa z pomidorkami i serem feta

W kuchni włoskiej nie tylko króluje pasta. Często ustępuje miejsca zbożom. Orkisz, we Włoszech, używa się jako dodatek do zup, czy jako składnik sałatek. Moja propozycja z wykorzystaniem tego ziarna, to sałatka orkiszowa z pomidorkami i serem feta. Danie lekkie, zdrowe i łatwe do przygotowania.

salatkafarro

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja dla 3-4 osób
Koszt: średni

Składniki:
250 – 300 g ziaren orkiszu
400 g pomidorków koktajlowych
6 suchych pomidorów w oleju
100 g sera feta
30 g orzeszków piniowych
listki bazylii do ozdoby
oliwa z oliwek
sól

Przygotowanie:
Na patelni zrumienić orzeszki piniowe.

Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół lub pokroić w ćwiartki. Suszone pomidory w oleju odsączyć i pokroić na mniejsze części.

Orkisz ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do miski, dolać oliwy z oliwek. Następnie dodać orzeszki piniowe, dwa rodzaje pomidorów, a na końcu pokrojony w kostkę ser feta.

Ewentualnie doprawić solą według uznania. Moim zdaniem nie ma takiej potrzeby.

salatkafarro3

Smacznego.


What are your thoughts?