Roladki z nutellą

Roladki z nutellą

Roladki z nutellą to szybki i prosty deser z ciasta biszkoptowego, w połączeniu z nutellą. Idealne na dziecięce imprezy. Jeśli macie w domu niezapowiedzianych, małych gości, w nieco ponad pół godziny, będziecie mieć dla nich dobry podwieczorek.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: ok. 15 minut + pieczenie ok. 15-20 minut
Porcja: forma o wymiarach ok. 30×40 cm
Koszt: niski

Składniki:
4 jajka
80 g cukru
70 g mąki
300 g nutelli

Przygotowanie:
Jajka zmiksować wraz z cukrem, tak by podwoiły swoją objętość. Gdy krem będzie jasny i puszysty, przesiać do niego mąkę i wymieszać drewnianą łyżką.

Formę do pieczenia w rozmiarach ok. 30×40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10-15 minut. Wierzch powinien być złocisty.

Gdy ciasto jest upieczone, odkleić je od papieru do pieczenia. Następnie nakryć wilgotną ściereczką kuchenną i  zwinąć ciasto w rulon, wraz ze ściereczką wewnątrz, i pozostawić na ok. 3-4 minuty. W ten sposób ciasto nie wyschnie. Bardzo delikatnie rozwinąć i zdjąć ściereczkę. Posmarować całą powierzchnię nutellą i ponownie zwinąć ciasto. Pokroić na kawałki o grubości ok. 2-3 cm. I gotowe.

roladaznutella2

Smacznego.


What are your thoughts?