Calzone z szynką i ricottą

Calzone z szynką i ricottą

Calzone to zamknięta w półksiężyc pizza, z różnorakim nadzieniem w środku. Poniżej proponuję Wam uproszczoną wersję tego dania, bez potrzeby wyrabiania ciasta na pizzę. Nasze calzone z szynką i ricottą zrobimy z gotowego ciasta francuskiego.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie ok. 20 minut
Porcja dla 4-6 osób
Koszt: średni

Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego, najlepiej okrągłe (jeśli macie trudności z jego kupieniem może być ciasto francuskie prostokątne)
200 g sera ricotta (dobrze jest odsączyć ser ricotta z wody na sitku przez minimum godzinę)
4 plasterki sera tostowego
150 g szynki gotowanej w plasterkach albo pokrojonej w kostkę
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Dużą formę do pieczenia lub blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na nim rozłożyć ciasto francuskie. Ser ricotta rozsmarować na cieście francuskim, pozostawiając ok. 4 cm marginesu na całym jego obwodzie. Plasterki sera do tostów porwać na mniejsze kawałki i rozłożyć na rozsmarowanej ricotcie. Na to położyć plastry szynki i jeszcze raz rozsmarować cieniutko ser ricotta. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

calzone1

Calzone złożyć na pół i palcami posklejać nieposmarowane serem boki. Utworzyć formę dużego pieroga.

calzone3

Calzone z szynką i ricottą piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut, aż calzone będzie miał złocisty kolor. Po wyjęciu z piekarnika odczekać ok. 10 minut, by składniki wewnątrz odrobinę się ostudziły.

calzone4

Smacznego.


What are your thoughts?