W kuchni włoskiej ciasto francuskie używane jest bardzo często do tart, „oszukanej” pizzy, rogalików. Poniższy przepis na zawijaski z ciasta francuskiego z cukinią sprawdzi się Wam jako przystawka lub przekąska podczas aperitivo.
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 15 min + pieczenie
Porcja dla 4 osób
Koszt: niski
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
120 g cienko pokrojonego salami (zamiast salami możecie położyć plastry gotowanej szynki)
2 małe cukinie
starty ser grana padano (może być też tarty parmezan lub inny twardy ser)
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
sól
Przygotowanie:
Cukinie pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą i ząbkiem czosnku; odrobinę posolić.
Ciasto francuskie rozłożyć (jeśli jest mrożone postępować zgodnie z przepisem na opakowaniu). Ułożyć na nim plasterki salami zostawiając po obu stronach marginesy, by można było skleić roladę. Na wędlinę ułożyć przestudzone cukinie i posypać serem.
Zawinąć ciasto, tak by powstała wyżej wspomniana rolada. Ostrym nożem pokroić na plastry o grubości ok. 2 cm i ułożyć „zawijaski” na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Piec w 180 stopniach przez ok. 30 min do zarumienienia.
Smacznego.
What are your thoughts?