Carpaccio z cukinii

Carpaccio z cukinii

Carpaccio to danie kuchni włoskiej, przyrządzane przede wszystkim z cienko pokrojonych plasterków mięsa lub ryb z dodatkiem płatków sera grana padano, polane oliwą z oliwek. Zamiast mięsa proponuję Wam wersję wegetariańską tj. carpaccio z cukinii w połączeniu z pomidorem, orzeszkami piniowymi i serem. Jest to lekka sałatka, która w okresie wiosenno-letnim będzie idealnym dodatkiem do grillowanego mięsa.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: mniej niż 30 minut
Porcja dla 4 osób
Koszt: niski

Składniki:
2 cukinie
1 duży pomidor bawole serce (oczywiście może być inny rodzaj)
garść orzeszków piniowych
ok. 50 g cienko pokrojonego sera grana padano
listki bazylii do ozdoby
oliwa  z oliwek
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Cukinie umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Do krojenia możecie użyć obieraczki do ziemniaków. Na patelni grillowej, „zgrillować” po obu stronach plastry cukinii; posolić je. Orzeszki piniowe zarumienić na patelni. Pomidora umyć i pokroić na plasterki.

Na talerzu rozłożyć plastry grillowanej cukinii, na nie położyć pomidor, cienko pokrojone plasterki sera grana padano, posypać orzeszkami piniowymi, przyozdobić listkami bazylii. Polać oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem do smaku.

carpacciodizucchine2

Smacznego.


What are your thoughts?