Różyczkowe ciasto, czyli włoska torta di rose

Różyczkowe ciasto, czyli włoska torta di rose

Różyczkowe ciasto, czyli włoska torta di rose, pochodzi z miasta Mantua (wł. Mantova), znajdującym się w regionie Lombardia. Pięknie się prezentuje. Patrząc z góry przypomina bukiet róż. Idealne na specjalną okazję, by zaskoczyć gości albo Waszą mamę na Dzień Matki.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: ponad 30 min + 1 godzina na wyrośnięcie ciasta
Porcja: okrągła forma o średnicy 28 cm
Koszt: niski

Składniki na ciasto:
350 g mąki
1 łyżka cukru
25 g świeżych drożdży
150 ml mleka
3 żółtka*
3 łyżki oleju (ja użyłam słonecznikowego)
szczypta soli

*Z białek, które Wam pozostaną, możecie zrobić ciasteczka – kocie języki (lingue di gatto). Przepis znajdziecie tutaj http://polkawewloszech.pl/2016/03/24/kocie-jezyki-czyli-lingue-di-gatto/

Składniki na krem:
100 g masła
100 g cukru pudru*
skórka z 1 jednej cytryny

*Jeśli ucieracie krem ręcznie, nie używajcie cukru kryształu. Bardzo ciężko jest otrzymać jednolitą, puszystą masę.

Przygotowanie:
Do miski wlać mleko, olej, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i żółtka. Wszystko zmiksować, dosypać mąkę wraz ze szczyptą soli, wymieszać widelcem i zagnieść ciasto, tak by było gładkie. Rozwałkować ciasto (nie za cienko) i nadać mu formę prostokątną. Jeśli jest to konieczne podsypywać mąką.

Krem: zmiksować cukier puder wraz ze skórką cytryny przez ok 30 sekund; następnie dodać miękkie masło i ukręcić krem.

Rozsmarować równomiernie krem na rozwałkowanym cieście, pozostawiając ok. 0,5-1 cm zapasu, by można było skleić ciasto. Zwinąć ciasto w rulonik i skleić.

Pokroić na plastry o grubości 3-4 cm; poukładać w formie wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy pomiędzy „różyczkami”.

tortadirose

Przykryć czystą ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

tortadirose2

Piec w 170-180 stopniach przez ok. 40-45 minut.

Uwaga: Jeśli różyczki zaczynają za bardzo się przypiekać, należy przykryć ciasto folią aluminiową.

Po wyjęciu z piekarnika, różyczkowe ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem.

tortadiroserosa

Smacznego.


What are your thoughts?