Kocie języki, czyli lingue di gatto

Kocie języki, czyli lingue di gatto

Kocie języki, czyli lingue di gatto to pyszne, cieniutkie ciasteczka, rozpływające się w ustach. Można je kupić w niemal każdej włoskiej cukierni. Świetne do pogryzania podczas kawy z przyjaciółmi, także jako dodatek do lodów, deserów i sałatek owocowych.

linguedigatto2

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: mniej  niż 30 minut + pieczenie
Koszt: niski

Składniki:
100 g mąki
100 g cukru pudru
3 białka
100 g masła w temperaturze pokojowej
łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie:
Masło w temperaturze pokojowej rozgnieść i zacząć mieszać drewnianą łyżką, by zaczęło przybierać kremową formę. Stopniowo dodawać cukier puder wraz z łyżeczką cukru waniliowego. Cały czas ukręcać krem, by powstała jednolita, biała masa.

Białka leciutko ubić, dodać połowę do naszego kremu wraz z połową mąki; nadal ukręcać. Dodać pozostałą część białek i mąki; mieszać do uzyskania jednolitej masy.

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z gładką końcówką o średnicy 1,5 cm. Jeśli nie macie, możecie użyć torebki na mrożonki, w której odetniecie róg.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać na nią paski o długości ok. 6 cm, zachowując odstępy. Ciasteczka piec w temperaturze 200 stopni przez 6-7 minut.

Kremu wystarczy na kilka blach, więc powtarzajcie czynność dopóki krem się nie skończy.

linguedigatto3

Smacznego.


What are your thoughts?