Cukinie faszerowane ryżem i serem gorgonzola

Cukinie faszerowane ryżem i serem gorgonzola

Cukinie faszerowane ryżem i serem gorgonzola to pyszne danie, dobre na każdą okazję. Cukinia i ser gorgonzola, razem w parze, stanowią niebo dla podniebienia. Cukinie faszerowane ryżem i gorgonzolą można podać jako pojedyncze danie lub jako przystawkę.

cukiniefaszerowane

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: mniej niż 60 minut + ok. 15 minut zapiekanie
Porcja dla 4 osób
Koszt: średni

Składniki:
3 okrągłe cukinie (oczywiście jako alternatywa mogą być podłużne)
100 g ryżu do risotto (carnaroli lub arborio)
200 g sera gorgonzola dolce (słodki)
50 g tartego sera grana padano
4 łyżki mleka
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Nastawić dwa garnki z wodą. Wodę zagotować, posolić. W jednym garnku ugotować ryż, w drugim całe cukinie; czas gotowania ok. 14 minut.

Ryż odcedzić, dolać trochę oliwy; przykryć, by nie ostygł.

Cukinie przekroić na pół, wydłubać delikatnie środek.

cukiniepuste

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić miąższ cukinii, posolić. Podsmażyć do momentu, aż miąższ zmięknie. Potem dodać ryż, ser gorgonzola pokrojony na mniejsze kawałki, ser grana padano, mleko, dodać pieprzu i wszystko porządnie wymieszać. Gotowym farszem wypełnić cukinie i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym papierem do pieczenia.

Wierzch cukinii posypać tartym serem grana i piec w nagrzanym do 180 stopni piecyku ok. 15-20 minut.

Przed podaniem przestudzić. Najlepsze są letnie.

cukiniajedna

Smacznego.


What are your thoughts?