Sałatka makaronowa z bakłażanem i pomidorkami

Sałatka makaronowa z bakłażanem i pomidorkami

Kuchnia włoska jest bogata jeśli chodzi o przepisy z makaronem. Tym razem chciałabym zaproponować Wam pyszną, lekką sałatkę z makaronu z warzywami. Jest to sałatka makaronowa z bakłażanem, pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą. To świetny pomysł na obiad w upalne dni. Łatwa w przygotowaniu. Można ją zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce.

insalatapastamelanzanemozz2

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 min
Porcja na 4 osoby
Koszt: niski

Składniki:
350 g krótkiego makaronu (ja użyłam sedani rigati)
1 średni bakłażan
250-300 g pomidorków koktajlowych
250-300 g mozzarelli
oliwa z oliwek
sól, pieprz do smaku
listki bazylii do dekoracji
ser grana padano lub parmezan do posypania

Przygotowanie:
Mozzarellę wyjąć z torebki i wyłożyć na sitko, tak by wypuściła nadmiar wody.

Nastawić wodę na makaron, posolić i ugotować pastę al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Umyć warzywa.

Bakłażana pokroić w kostkę i usmażyć pod przykryciem w niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Wyjąć na ręcznik papierowy.

Pomidorki pokroić na ćwiartki lub drobniej, zaś mozzarellę w kostkę.

Gdy makaron jest ugotowany, odcedzić i wrzucić do miski; dolać do niego ok. 4 łyżek oliwy z oliwek i wymieszać. Dodać bakłażany, pomidorki; do smaku sól i pieprz, wszystko wymieszać. Na końcu dodać mozzarellę.

Posypać tartym serem grana padano i przyozdobić listkami bazylii.

insalatapastamelanzanemozz

Smacznego.


What are your thoughts?