Placek pomarańczowy – schiacciata fiorentina

Placek pomarańczowy – schiacciata fiorentina

Pomarańczowy placek z Florencji, czyli schiacciata fiorentina to pyszne ciasto o pomarańczowym smaku. Pochodzi ze słonecznej Toskanii. We Włoszech pieczone przede wszystkim w okresie karnawałowym. Gorąco je Wam polecam i gwarantuję, że podbijecie podniebienia Waszych gości.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 15 minut + 20 minut pieczenie
Porcja: okrągła forma o średnicy 22 cm
Koszt: niski

Składniki:
10 łyżek mąki
5 łyżek oliwy z oliwek
5 łyżek cukru
5 łyżek mleka
2 jajka
1 pomarańcz
1 torebka proszku do pieczenia (16g)*
Sól
cukier puder do posypania

*We Włoszech proszek do pieczenia jest o smaku waniliowym. Dodajcie do Waszego ciasta łyżeczkę cukru waniliowego.

Przygotowanie:
Mikserem zacząć ubijać jajka, dodać szczyptę soli, następnie dodać oliwę z oliwek; w następnej kolejności cukier i mleko; cały czas ubijając.

Zetrzeć skórkę z pomarańczy, wycisnąć sok i dodać do masy. Następnie stopniowo dosypywać po dwie łyżki mąki, miksując na lekkich obrotach. Na końcu dosypać proszek do pieczenia. Wymieszać i odstawić na 10 minut.

W tym czasie wyłożyć formę papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec w temperaturze 170 stopni przez 15 minut.

Po ostygnięciu posypć cukrem pudrem.

schiacciatafetta

Smacznego.


What are your thoughts?