Makaron z szynką i śmietaną

Makaron z szynką i śmietaną

Makaron z szynką i śmietaną to szybki, prosty i smaczny pomysł na obiad. Moja rodzina zawsze zjada ten makaron ze smakiem.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: ok. 30 min
Porcja dla 4 osób
Koszt: niski

Składniki:
350 g – 400 g makaronu pennette (może też być inny rodzaj penne, conchiglie, tortiglioni)
100-120 g szynki gotowanej
200 ml śmietany do gotowania
cebulka (według uznania)
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
tarty ser grana padano lub parmezan

Przygotowanie:
Nastawić wodę na makaron; posolić. Gdy woda wrze wrzucić makaron i gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Cebulkę posiekać. Szynkę pokroić na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulkę i podsmażyć; dodać szynkę i również podsmażyć ok. 2 minut, posolić. Dolać śmietanę do gotowania, wszystko wymieszać i zdjąć z ognia.

Makaron odcedzić i dorzucić na patelnię z naszym sosem, porządnie wymieszać podgrzewając ok. 1 min. Wyłożyć na talerze, posypać pieprzem i tartym serem i zjeść ze smakiem.

Smacznego.


What are your thoughts?