Focaccia pugliese

Focaccia pugliese

Focaccia pugliese to moja i mojego starszego syna ulubiona przekąska. Focaccia pugliese pochodzi z regionu Apulia, i stamtąd jest najpyszniejsza. Jej inna nazwa to focaccia barese (pochodzi od miasta Bari). Pokrojona na małe kawałki może być przystawką, a na pokrojona na większe kawałki będzie pożywną przekąską pomiędzy posiłkami.

DSC_0973

Trudność: średnie
Czas przygotowania: mniej niż 60 minut + czas na wyrośnięcie ciasta + pieczenie
Porcja: forma o średnicy 28 cm; zamiennie może być forma prostokątna o wymiarach 20×32 cm
Koszt: niski

Składniki na ciasto:
1 mały ziemniak (50 g)
125 g mąki typu 00
125 g mąki semoliny
150 ml wody
12 g świeżych drożdży lub 4 g suchych
1 łyżeczka soli
oliwa z oliwek do posmarowania formy

Składniki do położenia na wierzchu ciasta:
250 g pomidorków koktajlowych
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka wody
sól i oregano

Przygotowanie:
Ziemniak obrać i ugotować; przepuścić przez praskę.

Jeśli używacie świeżych drożdży należy rozpuścić je w 50 ml letniej wody. Do przesianych mąk dodać ziemniaka, sól, dolać wodę z rozpuszczonymi drożdżami, tym samym rozpocząć zagniatanie ciasta, dolać resztę wody. Jeśli ciasto jest za suche dolać odrobinkę wody, by zaczęło się sklejać.
Jeśli używacie suchych drożdży należy do miski przesiać obie mąki, dodać drożdże, ziemniaka, łyżeczkę soli, dolać część wody i rozpocząć zagniatanie ciasta, następnie dolać resztę wody.
Ciasto należy dobrze zagnieść. Jego konsystencja ma być jednolita i bez grudek. Podczas zagniatania dosypywać po trochu mąki.

focacciakula

Gdy jest już gotowe, przykryć je wilgotną szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę. A im dłużej tym lepiej, nawet na 4 godziny.

Dno formy i jej boki wysmarować oliwą z oliwek; wyłożyć do niej ciasto. Posmarować wierzch 3-4 łyżkami oliwy z oliwek.

Pomidorki umyć, przekroić na pół i poukładać je na cieście przekrojoną częścią w dół. Wgnieść je delikatnie w powierzchnię ciasta.  Posypać oregano, solą i odstawić na co najmniej 30 minut do ponownego wyrośnięcia, tak by pomidorki „zapadły się” w ciasto.

DSC_0957

Wstawić do nagrzanego do temperatury 200 stopni piecyka i piec ok. 20 minut.

Smacznego.


What are your thoughts?