Ciasto włoskiej babci – Torta della nonna

Ciasto włoskiej babci – Torta della nonna

Ciasto włoskiej babci, czyli torta della nonna to przepyszne, delikatne ciasto, które rozpływa się w ustach. Wywodzi się z regionu Liguria, typowe również dla regionu Toskania. Składają się na nie dwie warstwy kruchego ciasta, w środku krem, a wierzch posypuje się orzeszkami piniowymi i cukrem pudrem. Już teraz dodajcie ten przepis do swoich ulubionych.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: mniej niż 60 min + ok. 40 minut pieczenie
Porcja: forma o średnicy 24-26 cm
Koszt: średni

Składniki na kruche ciasto:
250 g mąki
150 g masła
125 g cukru (najlepiej pudru; można też dodać cukru waniliowego)
1 jajko + 1 żółtko
szczypta soli

Składniki na krem:
½ l mleka
3 żółtka
50 g cukru
50 g mąki
skórka z jednej cytryny

Do posypania:
orzeszki piniowe
cukier puder

Przygotowanie ciasta:
Do miski przesiać mąkę. Masło wyjąć z lodówki, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do mąki. Wymieszać. Dodać cukier, całko jajko i żółtko, szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto. Następnie owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.

Po wyjęciu z lodówki; ¾ ciasta cienko rozwałkować; wyłożyć nim wysmarowaną masłem i posypaną mąką formę, tak by było pokryte dno wraz z bokami formy. Ciasto nakłuć widelcem.

formazciastem

Przygotowanie kremu:
Żółtka wraz z cukrem ubić na gładką masę. W garnku podgrzać mleko wraz ze skórką cytryny. Skórkę wyjąć; mleko dolać do kremu z żółtek i cukru. Wymieszać mikserem; dodać mąkę i ponownie wymieszać. Krem podgrzewać na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Ciągle mieszać, by nie porobiły się grudki.

kremdotorty

Gotowy krem przestudzić, następnie wylać do formy wyłożonej ciastem. Pozostałą część ciasta rozwałkować i nałożyć ją na krem. Krawędź spodniej warstwy ciasta skleić z górną, tak aby zamknąć nasze ciasto. W krawędzi można zrobić ozdobne rowki widelcem. Nie zapomnieć nakłuć wierzchu ciasta; rozsypać na nim orzeszki piniowe, jednocześnie wciskając je delikatnie w ciasto.

tortazpinoli

Ciasto włoskiej babci piec w 170 stopniach przez ok. 40 minut. Gotowe ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.

tortaupieczona

Smacznego.


What are your thoughts?