Piadiny z szynką, bresaolą, serem i rukolą

Piadiny z szynką, bresaolą, serem i rukolą

Piadiny z szynką, bresaolą, serem i rukolą to świetna przystawka na każdą okazję. Wszyscy moi znajomi ją uwielbiają. Zawsze znika ze stołu jako pierwsza.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 15 min
Porcja dla 4 osób
Koszt: niski

Składniki:
2 piadiny* (jeśli trudno Wam będzie dostać, to w zamian można użyć tortilli)
kilka plasterków szynki gotowanej
kilka plasterków bresaoli*
serek Philadelphia
dowolny rodzaj sera (może być ser żółty, mozzarella, fontina; ja użyłam sera koziego)
rukola

*Piadina to cienki placek zrobiony z mąki pszennej. Można ją nazwać kuzynką pizzy.
*Bresaola to rodzaj wędzonej wędliny wołowej. Z mojego „wywiadu” jest dostępna w Polsce.

Przygotowanie:
Na patelni grillowej lub zwykłej podgrzać po obu stronach piadiny, by zmiękły. Przygotować dwa kwadraty z papieru do pieczenia i położyć na nich podgrzane placki.

Na jednym ułożyć, wzdłuż przez środek, gotowaną szynkę, na to rukolę, następnie ser (w moim przypadku kozi). Zwinąć piadinę w rulonik i obwinąć papierem do pieczenia, zamykając boki.

Na drugim placku, ułożyć wzdłuż plasterki bresaoli, na niej rukolę, a na to położyć kilka łyżeczek serka Philadelphia; zwinąć i zawinąć w papier do pieczenia.

Zawinięte w papier do pieczenia piadiny z szynką, bresaolą, serem i rukolą ponownie położyć na patelni, podgrzać z każdej strony na średnim ogniu, aż papier zacznie brązowieć.

Zdjąć z patelni, odwinąć, chwilkę przestudzić. Piadiny kroić ostrym nożem na kawałki o grubości ok. 2 cm.

W tym przepisie dałam pomysł jak z piadiny zrobić smaczną przystawkę. Ja często przyrządzam ją na kolację dla rodziny, przekrawam na pół i traktuję jako „kanapkę”.

piadina2

Smacznego.


What are your thoughts?