Rogaliki z ciasta francuskiego

Rogaliki z ciasta francuskiego

Rogaliki z ciasta francuskiego, czyli wł. cornetti di pasta sfoglia to malutkie rogaliki, idealne do pogryzania podczas aperitivo, czy jako przystawka podczas kolacji z przyjaciółmi. Gorąco polecam.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: poniżej 30 minut + zapiekanie ok. 15-20 minut
Porcja: z jednego opakowania ciasta francuskiego wychodzi 16 rogalików
Koszt: niski

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej okrągłego)
szynka gotowana (ilość zależy od jej wielkości; ja użyłam jeden duży plasterek)
ser (dobry będzie ser fontina, mozzarella, także ser żółty – ja użyłam mozzarelli)
łosoś wędzony ok. 30- 40 g
serek Philadelphia
ziarenka sezamu

Przygotowanie:
Ciasto francuskie pokroić na 16 trójkącików. Na zewnętrznej krawędzi 8 trójkącików układać szynkę i kawałek sera, na pozostałych kawałek łososia i łyżeczkę serka Philadelphia.

brioschessalatediscobriochessalatetranci

Każdy trójkąt zawinąć w kształt rogalika, zaczynając od strony z farszem. Zawinięte trójkąciki ścisnąć po bokach.

briochessalatedopieczeniabriochessalatezbliska

Na talerzyk wysypać ziarenka sezamu i przyciskać do nich rogaliki. Ja zrobiłam część rogalików bez sezamu.

Układać rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 15-20 minut, dopóki ich powierzchnia nie będzie złocista.

briochessalatedwa

Smacznego.


What are your thoughts?