Makaron fusilli z pomidorkami i rukolą

Makaron fusilli z pomidorkami i rukolą

Makaron fusilli z pomidorkami koktajlowymi, rukolą i orzeszkami piniowymi jest idealny na upalne dni. Można go jeść na ciepło, bądź podać jako sałatkę makaronową podczas grilla ze znajomymi. Serdecznie polecam.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja dla 4 osób
Koszt: niski

Składniki:
350 g makaronu fusilli
400-450 g pomidorków koktajlowych
150 g rukoli
10 g orzeszków piniowych (opcjonalnie)
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
sól do smaku
płatki sera parmezan

Przygotowanie:
Pomidorki umyć, przekroić na pół i wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek, na której wcześniej podsmażyliśmy ząbek czosnku i go wyjęliśmy. Pomidorki koktajlowe podsmażyć na średnim ogniu ok. 5 minut, by zmiękły. Na drugiej patelni podprażyć orzeszki piniowe i wsypać do pomidorków.

W garnku zagotować wodę na makaron; posolić. Makaron fusilli gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Około 3-4 minut przed końcem gotowania, wrzucić do garnka umytą wcześniej rukolę, i gotować razem z makaronem do końca. Dzięki temu rukola straci swoją goryczkę. Odcedzić, następnie ugotowany makaron dołożyć na patelnię z pomidorkami koktajlowymi i orzeszkami. Wszystkie składniki porządnie wymieszać.

Na odpowiedniej tarce zetrzeć płatki parmezanu. Makaron fusilli z pomidorkami, rukolą i orzeszkami piniowymi przyozdobić płatkami parmezanu bezpośrednio na talerzach.

Gdy makaron fusilli z pomidorkami, rukolą i orzeszkami piniowymi podajemy jako sałatkę, część płatków parmezanu można wymieszać razem z makaronem, a część postawić obok w miseczce, tak by każdy mógł posypać swoją porcję sam.

fussilirucolapomidorki2

Smacznego.

 


What are your thoughts?