Zapiekany makaron orecchiette

Zapiekany makaron orecchiette

Zapiekany makaron orecchiette z sosem pomidorowym i serem to jedno z pierwszych włoskich dań, które nauczyłam się przyrządzać od mojego męża. Dziś przepis ten opanowałam do perfekcji.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + zapiekanie ok 25 minut
Porcja dla 4 osób
Koszt: niski

Składniki:
500 g makaronu orecchiette (ja używam makaronu orecchiette „świeżego”, ale dobry będzie też suchy)*
250-300 g sera mozzarella (pakowanego próżniowo lub na wagę)
700 ml sosu pomidorowego (passaty)
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
kilka listków bazylii
sól,
parmezan do posypania

*Zawsze używam całego opakowania makaronu orecchiette tj. 500 g. Nie powiększa on znacznie swojej objętości. Jeśli nawet zostanie na drugi dzień, to tym lepiej. Będzie gotowy obiad.

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania sosu pomidorowego. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć ząbek czosnku i wyjąć go. Dolać sosu pomidorowego, posolić, dodać szczyptę cukru i kilka listków bazylii. Sos gotować na średnim ogniu minimum 25 minut.

Nastawić wodę na makaron, posolić. Ser mozzarella pokroić w kostkę.

Świeży makaron orecchiette ma krótki czas gotowania od 2-5 minut (zależy od firmy). Jeśli użyjecie suchego makaronu, gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (nie rozgotowywać, ponieważ makaron będzie jeszcze zapiekany). Gdy makaron jest gotowy, odcedzić go. Dno naczynia żaroodpornego (ja używam zawsze okrągłego o średnicy 19 cm) wysmarować sosem pomidorowym. Następnie wrzucić połowę makaronu, dolać połowę sosu i część pokrojonej mozzarelli. Wymieszać i dodać pozostałe składniki, zostawiając kilka kostek mozzarelli do ułożenia na wierzchu.

Wstawić do rozgrzanego do 170 stopni piecyka i piec ok. 25 minut. Zapiekany makaron orecchiette jest gotowy, gdy jego wierzch jest zarumieniony.

orecchiettealfornogora

Smacznego.

 


What are your thoughts?