Smażone bakłażany i cukinie

Smażone bakłażany i cukinie

Bardzo lubię smażone bakłażany i cukinie. Najlepsze są zaraz po usmażeniu. Stanowią świetną przystawkę lub dodatek do drugiego dania.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: ponad 30 min.
Porcja dla 4 osób
Koszt: niski

Składniki:
1 duży bakłażan lub dwa małe
2 średnie cukinie
3 jajka (może być potrzebnych więcej jajek)
mąka
olej do smażenia
sól

Przygotowanie:
Bakłażany i cukinie umyć. Pokroić wzdłuż na plastry ok. 0,5 cm.

Na durszlak układać warstwy bakłażanów oraz cukinii i każdą z nich solić. Pod durszlak postawić talerzyk; na bakłażany położyć drugi i postawić na nim coś ciężkiego. Zostawić warzywa na ok. godzinę, by puściły wodę.

Na jeden talerz wysypać mąkę, na drugim zaś rozbić i roztrzepać jajka.

Na patelni rozgrzać olej. Plastry bakłażanów i cukinii obtaczać najpierw w mące, potem w jajku i kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć z dwóch stron do zarumienienia. Uwaga: bakłażany wchłaniają sporo oleju.

Usmażone warzywa wykładać na listek ręcznika kuchennego, następnie przykryć drugim listkiem i wykładać kolejną partię usmażonych warzyw.

By bakłażany i cukinie były bardziej chrupiące można je dodatkowo obtoczyć w bułce tartej: mąka – jajko – bułka tarta.

Powyższy przepis stanowi podstawę do przepisu na parmigane, czyli zapiekankę z bakłażanów. Przepis znajdziesz tutaj  http://polkawewloszech.pl/2016/03/09/parmigiana-czyli-zapiekanka-z-baklazanow/.

Smacznego.


What are your thoughts?