Quiche z cukinią i serem

Quiche z cukinią i serem

Quiche z cukinią i serem to jedna z moich ulubionych tart. Podczas spotkań ze znajomymi, znika w zawodowym tempie.

Trudność: średnie
Czas przygotowania: powyżej 30 min + pieczenie ok. 45-50  minut
Porcja dla 8-10 osób
Koszt: średni

Składniki na ciasto:
300 g mąki
250 g masła w temperaturze pokojowej
5 łyżek zimnej wody
sól

Składniki na wypełnienie:
500 g cukinii (4 małe cukinie)
150 g sera taleggio*
100 g startego parmezanu
200 ml śmietany do gotowania (panna da cucina)
3 łyżki oliwy z oliwek
3 jajka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

* Ser taleggio może być ciężko kupić w Polsce, chociaż w internecie widziałam, że jest to możliwe. Ser ten jest idealny do tego przepisu, ze względu na swoją kremową konsystencję i nie ciągnie się po rozpuszczeniu. Ser ten na początku może przerazić zapachem skórki (należy ją odciąć), jednak gwarantuję, że efekt końcowy będzie pyszny. Taleggio można zastąpić serem brie lub serem fontina (startym na grubej tarce; dostępny w Polsce). Fontina to ser łatwo topiący się, coś na podobieństwo sera żółtego. We Włoszech używa się go przede wszystkim do przyrządzania dań zapiekanych w piekarniku na bazie makaronu czy ryżu. Bardzo podnosi smak potrawy.

Przygotowanie:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto; owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim okrągłą formę do tarty o średnicy 24 cm. Ciasto nakłuć widelcem, podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut. Wyjąć z piekarnika.

Umyć cukinie i pokroić na plasterki ok. 2 mm.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć cukinie pod uchyloną pokrywką ok. 10 – 15 min w ten sposób, by nie były rozgotowane, lecz nadal „chrupiące”. Dodać soli i pieprzu. Ostudzić.

W misce roztrzepać jajka wraz ze śmietaną do gotowania i startym parmezanem. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Wszystko dobrze wymieszać i dodać do cukinii.

Ser taleggio pokroić w kostkę. 100 g dodać do cukinii i delikatnie wymieszać.

Gotowe wypełnienie wylać na ciasto. Na wierzch ułożyć pozostałe kostki sera (50 g).

Quiche z cukinią i serem piec w piekarniku w ok. 180 stopniach – ok. 40 minut. Jeśli wierzch będzie się za bardzo przypiekał, przykryjcie quiche folią aluminiową.

quiche2

Smacznego.


What are your thoughts?