Faszerowane warzywa

Faszerowane warzywa

Faszerowane warzywa to super przekąska zarówno na ciepło, jak i na zimno, smakuje także na drugi dzień.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: ponad 30 min.
Porcja dla 4-6 osób
Koszt: niski

Składniki:
2 średnie cebule
6 małych cukinii lub 4 średnie
100 g szynki gotowanej (może być więcej)
50 g sera grana padano, można zastąpić parmezanem
1 jajko
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
bułka tarta
masło
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Z cebuli zdjąć suchą skórkę. Umyć warzywa i gotować w osolonej wodzie ok. 10 min; ostudzić.

Cebule przekroić w poziomie na pół i pooddzielać ich warstwy, tak by otrzymać „miseczki” (do faszerowania użyć większych części). Jeśli spód jest dziurawy, zakryć go mniejszą „miseczką”, albo kawałkiem cebuli.

Cukinie zaś, przekroić wzdłuż i wydłubać delikatnie miąższ.

Warzywa gotowe do wypełnienia ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć chwilkę obrany ząbek czosnku i wyjąć go; wrzucić miąższ cukinii i pozostałą, niewykorzystaną cebulę (ja nie podsmażam reszty cebuli, bo za nią nie przepadam) i podsmażyć wszystko na średnim ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać pokrojoną szynkę, ser grana padano i wszystko chwilę zblendować. Wbić jajko, posypać gałką muszkatołową i wymieszać.

Farszem wypełnić przygotowane wcześniej warzywa. Wierzch posypać bułką tartą i położyć po listku masła.

Faszerowane warzywa piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.

Smacznego.


What are your thoughts?