Ciasto jogurtowe, czyli torta allo yogurt

Ciasto jogurtowe, czyli torta allo yogurt

Ciasto jogurtowe to proste i smaczne ciasto dla całej rodziny. Dzieciom na pewno przypadnie do gustu. Idealne na śniadanie.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: poniżej 30 min + ok. 35 min pieczenie
Porcja na tortownicę o średnicy 22 cm
Koszt: niski

Składniki:
1 kubeczek jogurtu 125 g, najlepiej o smaku bananowym, brzoskwiniowym, morelowym (bez kawałków owoców) lub naturalnym
1,5 kubeczka cukru
3 kubeczki mąki
1 kubeczek oleju (ja używam słonecznikowego)
3 jajka
1 opakowanie proszku do pieczenia (16 g)
pół opakowania cukru waniliowego
opcjonalnie można dodać startą skórkę z jednej cytryny
szczypta soli

Przygotowanie:
Przygotować dwie miski, do jednej wbić żółtka jajek, do drugiej białka.

W związku z tym, że ja zawsze zaczynam od ubijania piany, bo tak jest mi wygodniej, polecam wszystkim najpierw ubić ją z cukrem waniliowym. Sztywną pianę można dla bezpieczeństwa wstawić do lodówki.

Żółtka ubić porządnie z cukrem, następnie dodać jogurt, olej, szczyptę soli i ewentualnie startą skórkę cytryny. Wymieszać mikserem. Stopniowo dodawać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując.

Na koniec do gotowej masy dołożyć ubitą pianę i wymieszać drewnianą łyżką. Całość wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto jogurtowe piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 35 minut do suchego patyczka. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego.


What are your thoughts?