Ciasto cytrynowe – włoska torta al limone

Ciasto cytrynowe – włoska torta al limone

Ciasto cytrynowe, wł. torta al limone to banalnie proste ciasto. Do jego przyrządzenia nie jest potrzebna żadna filozofia. Jedynie miska i mikser. Przepis dostałam od teściowej. Polecam.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: poniżej 30 min. + ok. 35-40 minut pieczenie
Porcja: okrągła forma o średnicy 25 cm
Koszt: niski

Składniki:
300 g mąki
250 g cukru
3 jajka
szczypta soli
torebka proszku do pieczenia (16 g)*
1 szklanka mleka
1 szklanka oleju
starta skórka z jednej cytryny + sok

*We Włoszech jest proszek do pieczenia waniliowy. Dlatego też odejmijcie łyżkę normalnego cukru i w zamian dodajcie cukru waniliowego.

Przygotowanie:
Rozbić jajka i całe wrzucić do miski, dodać cukier i miksować do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodać olej (obniżyć obroty miksera, bo masa zaczyna robić się rzadka i zaczyna pryskać); chwilę pomieszać, dodać mleko, skórkę z cytryny i sok. Wymieszać;  stopniowo dodawać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.

Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 170 stopniach 35-40 minut do suchego patyczka. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego.


What are your thoughts?