Bruschette z pomidorkami

Bruschette z pomidorkami

Bruschette z pomidorkami to jedna z prostszych do przygotowania przystawek. Są świetne, by nimi rozpocząć kolację z przyjaciółmi.
Bruschette z pomidorkami można zrobić praktycznie z każdego rodzaju pieczywa, nawet tego czerstwego.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 15 minut
Porcja dla 4 osób
Koszt: niski

Składniki:
8 kromek chleba (może być pieczywo tostowe, bagietka, bułka wrocławska)
200-250 g pomidorków koktajlowych
1-2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
oregano
sól

Przygotowanie:
Pomidorki umyć i drobno pokroić. Wrzucić do miseczki.

Pieczywo zarumienić na patelni grillowej, normalnej, w piekarniku lub w tosterze.

Ząbek czosnku przekroić na pół i posmarować nim każdą kromkę, tak by czosnek pozostawił na każdej swój aromat.

Następnie na każdą kromkę wyłożyć pomidorki, polać odrobiną oliwy z oliwek, posypać solą i oregano.

Można położyć listek bazylii, który również nada zapach naszej przystawce.

Pomidorowi smakosze mogą oczywiście zwiększyć ilość pomidorków, tak by bruschetta była ich pełna.

Smacznego.


What are your thoughts?