Tiramisù

Tiramisù

„Tirami su” w języku włoskim oznacza „unieś mnie”, „podnieś mnie”. Tiramisù to jeden z najpopularniejszych deserów we Włoszech. Dobry na każdą okazję, zawsze smakuje, a co najważniejsze jest prosty do przyrządzenia.  Kiedy masz gorszy humor na pewno „postawi Cię na nogi” i poprawi nastrój.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: powyżej 30 min
Porcja dla 4 osób
Koszt: niski

Składniki:
200 g biszkoptów savoiardi
250 g serka mascarpone
2 jajka
½ szklanki cukru (najlepiej pudru)
2 filiżanki mocnej kawy (można dodać pół kieliszka likieru kawowego lub rumu)
kakao lub starta gorzka czekolada wg uznania

Przygotowanie:
Zaparzyć kawę. Rodzaj kawy nie ma znaczenia. Może być z ekspresu, z mokki, czy też rozpuszczalna. Ostudzić.

Przygotować dwie miski. Rozbić jajka i do jednej wrzucić żółtka, do drugiej białka.

Ja zawsze robienie ciast i kremów zaczynam od ubijania białek. Dosypać do nich łyżkę lub dwie cukru i ubić pianę. Dzięki cukrowi piana będzie sztywna i kremowa. Schować pianę do lodówki.

Żółtka wraz z resztą cukru ubić, by uzyskać puszysty krem. Dodać serek mascarpone. Porządnie wymieszać mikserem. Następnie dodać przygotowaną wcześniej pianę i wymieszać łyżką.

Przygotować naczynie, w którym będą układane warstwy tiramisù. Deser ten można od razu przygotować w pucharkach lub miseczkach. Bardzo ładnie się wtedy prezentuje.

Na dno naczynia wyłożyć trochę kremu i rozsmarować. Maczać biszkopty w kawie, ale uważać, żeby się nie rozmoczyły i układać je jeden obok drugiego. Na to nałożyć połowe kremu (można ewentualnie posypać kakao lub startą gorzką czekoladą). Następnie ułożyć drugą warstwę biszkoptów i na to resztę kremu. Posypać wierzch grubą warstwą kakao lub startą czekoladą.

Przed podaniem wstawić do lodówki na kilka godzin.

Tiramisù należy przechowywać w lodówce maksymalnie dwa dni. Jednak deser ten znika ze stołu tak szybk, że po dwóch dniach pozostanie po nim tylko pamięć.

Dla większej ilości osób trzeba podwoić składniki.

Można również do kawy dodać pół kieliszka likieru (rumu lub likieru kawowego).

Smacznego.


What are your thoughts?