Risotto z cukinią i dynią

Risotto z cukinią i dynią

Risotto z cukinią i dynią to ulubione risotto mojego młodszego syna. Jest to smaczny i pożywny posiłek. Na jego przygotowanie nie potrzeba wiele czasu. Ponadto risotto to zawsze dobra alternatywa na obiad, żeby odpocząć od makaronu.

risottozucca2

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: powyżej 30 min
Porcja dla 3-4 osób
Koszt: niski

Składniki:
300 – 350 g ryżu do risotto carnaroli, arborio
200 g obranej i oczyszczonej dyni
200 g cukinii ze skórką
cebulka (ilość według uznania)
ok. 1 l wywaru z kostki rosołowej warzywnej lub własny wywar z warzyw
łyżka masła
oliwa z oliwek
sól, pieprz do smaku
tarty ser parmezan lub grana padano

*Niektóre przepisy na risotto przewidują dodanie wina. Ja ze względu na małe dzieci pomijam ten krok. Jeśli ktoś z Was jest chętny, wino – wystarczy pół szklanki – należy dolać po podsmażeniu ryżu, gdy końcówki ziarenek będą przezroczyste. Należy odczekać aż wino wyparuje i następnie dolewać wywaru.

Przygotowanie:
Zrobić wywar z kostki rosołowej według przepisu na opakowaniu lub ugotować własny wywar z warzyw.

Dynię pokroić w kostkę; cukinię można pokroić na różne sposoby np. przekroić na pół i pokroić w plasterki lub pokroić w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć cebulkę i wrzucić pokrojone warzywa; posolić. Chwilkę podsmażyć. Potem wrzucić ryż, wymieszać z dynią i cukinią; podprażyć. Następnie zalać wywarem, tak by zakrył on ryż. Mieszać od czasu do czasu, by ryż nie przywarł do garnka. Dolać kolejny wywar, gdy ryż wchłonie poprzedni. Przed końcem czasu gotowania (zgodnie z przepisem na opakowaniu) należy wygotować cały wywar. Zdjąć z ognia; dodać łyżkę masła, można dosypać startego parmezanu i wymieszać. Ja risotto posypuję serem już na talerzu.

Ryż do risotto należy gotować tyle czasu, ile jest przewidziane na opakowaniu, by nie był rozgotowany.

Gotowe risotto z cukinią i dynią rozłożyć na talerze, posypać serem i pieprzem.

Smacznego.


What are your thoughts?