Parmigiana di melanzane – zapiekanka z bakłażanów

Parmigiana di melanzane – zapiekanka z bakłażanów

Włoska parmigiana di melanzane, czyli zapiekanka z bakłażanów – to danie na bazie smażonych bakłażanów, sosu pomidorowego, sera mozzarella i parmezanu. Jeśli zostanie, to lepsza jest na drugi dzień. Danie to jest typowe dla kuchni z regionów Kampania i Sycylia. Ciut kaloryczne, ale warte grzechu. Bardzo polecam.

Trudność: średnia
Czas przygotowania: ok. 1 godziny + zapiekanie ok. 40 minut
Porcja dla 4 osób
Koszt: średni

Uwaga: należy doliczyć 1 godzinę na odsączenie wody z posolonych bakłażanów

Składniki:
1,2 kg bakłażanów
3-4 jajka
mąka
olej do smażenia bakłażanów
100 g startego parmezanu
500 g sera (może być: mozzarella, scarmorza czy provolone)
ząbek czosnku
1 l sosu pomidorowego
oliwa z oliwek do sosu
sól
kilka listków bazylii

Przygotowanie:
Przygotować sos pomidorowy. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić w całości ząbek czosnku i chwilkę podsmażyć, by oliwa przeszła jego zapachem. Następnie wyjąć go. Zamiast czosnku można posiekać cebulkę i podsmażyć. Wlać sos pomidorowy, dodać kilka listków bazylii, posolić. Dobrze jest też dodać szczyptę cukru, by wyregulować kwaśność sosu pomidorowego. Gotować minimum 25 minut.

Bakłażany należy umyć, ściąć wzdłuż pierwszy plasterek i wyrzucić, następnie kroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm.

Plastry układać na durszlaku warstwami i solić każdą z nich. Postępowanie jest tutaj takie samo jak w przepisie na smażone bakłażany. Ułożone bakłażany przykryć talerzem, postawić na nie coś ciężkiego i zostawić na minimum 1 godzinę, by puściły wodę.

Jajka rozbić na talerz i porządnie roztrzepać. Przygotować drugi talerz z mąką.

Na patelni rozgrzać olej i smażyć bakłażany, obtaczając je najpierw w mące, a następnie w jajku. Smażyć po obu stronach, aż się zarumienią. Usmażone plastry wykładać na ręcznik kuchenny, by wsiąkł w niego nadmiar oleju.

Wybrany przez Was ser pokroić w plastry. Jeśli zamierzacie użyć sera mozzarella, polecam kupić mozzarellę pakowaną próżniowo lub na wagę. Jeżeli kupicie kulki w torebkach z wodą, najlepiej jest je odcedzić i pozostawić na sitku przez co najmniej pół godziny, by puściły nadmiar wody (ten rodzaj mozzarelli, podczas pieczenia, wypuszcza sporo wody i parmigiana może być „wodnista”.

Gdy wszystkie składniki są już gotowe, wziąć naczynie żaroodporne i jego dno wysmarować sosem pomidorowym. Na to położyć warstwę bakłażanów, przykryć je sosem pomidorowym, ten z kolei posypać startym serem parmezanem i położyć plastry sera mozzarella. Powtarzać tę czynność do wykończenia składników.

Ostatnią warstwę przykryć sosem i posypać parmezanem.

Wstawić do piecyka i piec w temperaturze 180 stopni ok. 40 min.

Przed podaniem zapiekankę z bakłażanów lekko przestudzić.

Smacznego.


What are your thoughts?