Spaghetti alla carbonara – nieco oszukane

Spaghetti alla carbonara – nieco oszukane

Oszukane spaghetti alla carbonara – oszukane, ponieważ prawdziwa carbonara jest z boczkiem. W związku z tym, ze mam małe dzieci oryginalną wersję jemy bardzo rzadko. Dodatkowo w tradycyjnym przepisie na spaghetti alla carbonarze do roztrzepanych jajek dodaje się starty ser pecorino, ale że mam w domu serowego niejadka, z tego też musiałam zrezygnować.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: ok. 30 min
Porcja dla 4 osób
Koszt: średni

Składniki:
350 g makaronu spaghetti
150 g prosciutto cotto, czyli gotowanej szynki
4 jajka (jeśli gotujemy dla większej ilości osób i zwiększamy ilość składników, dobrze jest, by było jedno jajko na „głowę”)
sól
pieprz
oliwa z oliwek
opcjonalnie tarty ser pecorino ok. 50 g

Przygotowanie:
Nastawić wodę na makaron, posolić.

Jeśli mamy szynkę w plasterkach pokroić je na drobne kawałki, natomiast jeśli jest w jednym kawałku pokroić w kosteczkę.

Na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek wrzucić pokrojoną szynkę i chwilkę podsmażyć. Zestawić z ognia.

Do głębokiego talerza rozbić jajka i porządnie roztrzepać. Chętnym polecam dodać do jajek ser pecorino (można dodać go mniej lub więcej wg gustu).

Ugotowane spaghetti wrzucić na patelnię do podsmażonej szynki. Podpalić ogień i energicznie wymieszać. Następnie powoli wlewać jajka cały czas mieszając makaron.

Tutaj też wszystko zależy od podniebienia, ponieważ w oryginalnym przepisie na spaghetti alla carbonara jajka są praktycznie surowe i nieścięte. Ja osobiście wolę wersję z jajkami ściętymi.

Gotowe danie rozłożyć na talerze, posypać pieprzem i serem pecorino.

Smacznego.


What are your thoughts?