Makaron z pomidorkami koktajlowymi

Makaron z pomidorkami koktajlowymi

Makaron z pomidorkami koktajlowymi należy do moich ulubionych. Prosty przepis na dobre i lekkie danie. W sam raz na upalne, letnie dni. Lepszą nazwą dla tego dania byłaby nazwa „makaron ze skórkami pomidorków koktajlowych”.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: ok. 30 min.
Porcja dla 4 osób
Koszt: niski

Składniki:
300 – 350 g krótkiego makaronu np. cellentani, gramignia
400 – 500 g pomidorków koktajlowych
cebula według uznania
kilka listków bazylii
oliwa z oliwek
sól
tarty parmezan

Przygotowanie:
Pomidorki umyć. Miskę napełnić wodą i ściskać w niej pomidorki (pod wodą!), tak by ich miąższ wyskoczył. Następnie pomidorki przekroić na dwie lub cztery części.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, posiekać cebulkę i lekko ją podsmażyć. Wrzucić pomidorki na patelnię, dodać kilka listków bazylii, posolić i podsmażyć je, by zmiękły.

Ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić i dodać do pomidorków. Wszystko wymieszać. Makaron z pomidorkami koktajlowymi nałożyć na talerze, przyozdobić listkiem bazylii. Posypać parmezanem. I zajadać ze smakiem.

Wariant bez skórek:

Przepis ten można ciut zmodyfikować. Zamiast wyciskać miąższ z pomidorków, można zdjąć z nich skórkę. Będą tutaj lepsze pomidory nieco większe np. Piccadilly. Należy je sparzyć, obierać ze skórek, pokroić na mniejsze części i wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek i podsmażoną cebulką. Dusić aż zmiękną.


What are your thoughts?