Zapiekany makaron ze szparagami i serem

Zapiekany makaron ze szparagami i serem

Uwielbiam zapiekany makaron ze szparagami i serem. Aż wstyd się przyznać, ale ostatnim razem, gdy go zrobiłam, porcję przeznaczoną dla 4 osób, zjedliśmy całą – ja, mąż i jeden z synów (zaznaczam, że syn nie ma jeszcze dwóch lat, więc jego możliwości nie są aż tak wielkie, chociaż tym daniem nie gardzi). Jest to danie lekkie, a wszystkie składniki idealnie się razem komponują.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: ok. 30 minut + czas zapiekania
Porcja dla 4 osób
Koszt: średni

Składniki:
350 g makaronu fusilli
250 g serka crescenza*
75 ml mleka
300 g szparagów
starty ser grana padano
masło
2 łyżki oliwy z oliwek
sól

*Ser crescenza można zastąpić serem stracchino, który łatwiej będzie można kupić.

Przygotowanie:
Zapiekany makaron ze szparagami i serem można przyrządzać o każdej porze roku: w sezonie ze świeżych szparagów, poza sezonem z mrożonych.

Jeśli używacie świeżych szparagów należy je umyć, odciąć u podstawy twardszą część ok. 2 cm. Gotować w osolonej wodzie ok. 12-18 min w zależności od ich grubości. Zamrożone zaś ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.

Nastawić wodę na makaron; posolić. Gdy wrze wrzucić makaron i gotować zgodnie z przepisem.

Ser crescenza lub stracchino należy zblendować z mlekiem. Jeśli masa jest zbita i bardzo gęsta, należy dolać więcej mleka, by krem był konsystencji jogurtu.

Szparagi pokroić na grube kawałki, a „główki” odciąć i odłożyć na bok.

Gdy makaron jest gotowy, odcedzić go i wymieszać z kawałkami szparagów oraz 2 łyżkami oliwy z oliwek.

Wyłożyć makaron do naczynia żaroodpornego, wlać ok. połowy masy z sera i mleka i wymieszać. Resztą masy wysmarować wierzch makaronu. Na to położyć „główki” szparagów, posypać serem grana padano i w kilku miejscach położyć listki masła.

Wstawić do piecyka i piec w 180 stopniach dopóki wierzch nie będzie zarumieniony, jak na zdjęciu poniżej.

Ja zwyczaj podpiekam ok. 20 minut w termoobiegu.

makaron ze szparagami

Smacznego.


What are your thoughts?